Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/puskice/public_html/baza/qa-include/qa-db.php on line 66
Kako treba da izgleda i sta treba da sadrzi seminarski iz Projektovanja softvera? - Puškice - Baza znanja

Kako treba da izgleda i sta treba da sadrzi seminarski iz Projektovanja softvera?

+1 glas
pitano Avg 16, 2014 u Četvrta godina od abvgd Novajlija (105 poena)
   

1 Odgovor

+3 glasova
Što se tiče dokumentacije, imaš na njihovom sajtu primere

http://silab.fon.rs/index.php?option=com_docman&task=cat_view&gid=35&&Itemid=56

 

Dakle imaš domen problema (Biblioteka, Dom za stare, Video klub, Autobuska stanica...). Treba da napraviš slučajeve korišćenja (manje više se svodi na CRUD operacije za domenske klase). Broj slučajeva korišćenja treba da bude 10-13. Jedan slučaj korišćenja mora biti složen - to znači da je neki objekat ima slab objekat. Obično se uzima račun i stavke računa, pa kad snimaš/učitavaš... račun, učitavaš i snimaš i njegove stavke.

Dokumentacije je prilično straightforward i prati ove primere.

 

Implementacija je već druga priča. Dakle, moraš da implementiraš svaki slučaj korišćenja (obično bude Dodavanje, Brisanje, Izmena, Učitavanje nekih objekata). Možeš preko posebnih formi, možeš nekoliko slučajeva korišćenja da staviš na jednu formu (ja sam, npr. stavljao izmenu, učitavanje, brisanje odjednom). Sistem mora da ti prikazuje poruke o uspešnosti, itd.

Rade se dve aplikacije - klijent i server. Manje-više ti se svodi da na klijentu radiš ove slučajeve korišćenja, a na serverskoj implementaciju sistemskih operacija, rad sa bazom, itd.

Treba da se omogući logovanje (kor Ime i šifra). Takođe, na klijentskom programu treba omogućiti unos parametara za povezivanje sa serverom (IP adresa i port), a na serverskom odabir vrste baze (npr. Access i MySQL - ovim se bira drajver za bazu) i unos broja porta na kom se pokreće serverski program.

Arhitektura aplikacija se treba pratiti: Na klijentskoj, izdvojene GUI klase (sloj Korisničkog interfejsa), Aplikacionu logiku (komunikacija sa serverom). Na serverskoj, posebno je aplikacioni sloj ((posebno komunikacija sa bazom, posebno kontroler(i) ), komunikacija sa klijentom, sistemske operacije...

Za dodatne poene, može se dodatni neki sistem za upravljanje konektovanim korisnicima na serveru (da mogu da se izbacuju i slično)
odgovoreno Avg 16, 2014 od Hijavata Junior (373 poena)
Ovo je poprilicno tacan opis svega jedino sto mislim da su dodate neke stvari  visak a koje se tretiraju kao dodatna aktivnost (ili sto bi rekli za vecu ocenu,mada moze i bez toga 10). Sve u svemu dokumentacija kao sto je receno pise se na osnovu onih primera sa linka, gde je kljucna ideja krenuti od onoga sto je korisnik trazio i doci do objasnjenja kako je to izvedeno. Sto se implementacije tice ovo za biranje porta,baze, pracenje korisnika i ostalo je nepotrebno. Mada je pohvalno uraditi i ovo narocito ako jos niste polozili prakticni deo neke od ovih stvari vam mogu doci u zadatku a i neki "Realni sistem" bi svakako imao ove funkcionalnosti (mada bi 99% to bila neka web aplikacija a ne ova desktop).
...